Door de nieuwe richtlijnen hebben wij alle volwassencursussen stopgezet. De Zeil-mee! (jeugdtraining) gaat door voor alle kinderen van 12 jaar en jonger. Jammer genoeg organiseren we momenteel geen verdere activiteiten voor iedereen ouder dan 12 jaar.

Echter is zeilen niet verboden. Iedereen is nog steeds welkom op de club om met eigen boot, of met clubboot (via zeil-je-zelf) het water op te trekken. Op zaterdagmiddagen is er steeds redding voorzien. Hou je wel aan alle corona afspraken die op het Galgenweel gelden. Hou het veilig, gezond en sportief!

In lijn met de verstrengde maatregelen zullen we de Antwerpse Handjes race van 31/10 schrappen. De volwassencursussen, Zeil-Mee! en Sailing Skills kunnen wel blijven doorgaan zoals ze bezig waren. Deze zondag trouwens de laatste Sailing Skills van het najaar met een goede windsvoorspelling!
Blijf allemaal zeker je mondmasker aanhouden eens je op het terrein komt, denk eraan je handen regelmatig te wassen en respecteer de social distancing.
Beste zeilers
Zoals jullie waarschijnlijk reeds vernomen hebben, is het virus terug aan een opmars bezig en heeft de veiligheidsraad recent een aantal nieuwe maatregelen genomen in de strijd tegen COVID-19. Concreet voor onze club betekent dit het volgende:
 1. Van zodra je de club betreedt, dien je een mondmasker te dragen. Dit zowel in de loodsen, op het terras als tijdens het optuigen. Enkel wie effectief op het water is, moet geen masker dragen. Wanneer je je verplaatst binnen de club dien je altijd je masker te dragen.
 2. Gezien de stevige opmars van het virus hebben we besloten de bar tot nader orde te sluiten (met uitzondering voor de zeilschoolbubbels). Dit is geen makkelijke beslissing echter is de organisatie niet langer houdbaar als club en kunnen we de veiligheid niet garanderen. Neem dus zelf voldoende drank mee, je kan je drinkbus vullen aan de kraantjes op het plein.
 3. Wie niet ingeschreven is voor een cursus, dient zich te registreren via een QR code.
 4. Uiteraard blijven andere regels nog steeds gelden; blijf afstand houden, ontsmet of was zeer regelmatig je handen, wissel zo weinig mogelijk materiaal uit, beperk het volk in de kleedkamers/toiletten/mastenloodsen/...
Wij rekenen op ieders verantwoordelijkheidszin om deze regels te respecteren, zodat we (hopelijk) nog heel de zomer mogen genieten van onze geliefkoosde sport!
 
Wij danken jullie alvast voor jullie medewerking.
Het Bestuur
 
 

Vanaf 1 juli starten we met de zomerzeilschool. Dit valt samen met een pakket nieuwe richtlijnen voor de versoepelingen in de strijd tegen corona. Wij vallen onder de richtlijnen van Sport Vlaanderen wat zomersportkampen betreft en onder die van de horeca voor het uitbaten van onze bar. In dit document leggen we u graag uit wat de impact is van deze richtlijnen op onze normale werking.

Organisatie

Bubbels

Tijdens een sportkamp, of het nu voor jeugd of volwassenen is, zijn bubbels tot 50 deelnemers toegestaan waarin onderling geen social distancing verplicht is. Monitoren tellen mee bij de 50 deelnemers. Voor onze zomerkampen zitten wij meerdere weken boven de 50 personen en zullen we de werking dus opsplitsen in meerdere bubbels.

 • Optimisten en hun monitoren zullen de rode bubbel vormen.
 • Tera, Feva en/of Vago en hun monitoren zullen de groene bubbel vormen.

Wanneer er tijdens de week ook nog volwassencursussen doorgaan, vormen zij op zich ook een bubbel. Volwassenzeilschool afgelast vanaf 1 augustus

Scheiding van de bubbels

We proberen zo praktisch mogelijk om te springen met de scheiding van de twee bubbels zodat u en uw kinderen hier zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. Zo hebben we twee extra kleedkamers ingericht zodat de bubbels zich kunnen omkleden zonder contact. Bij het op- en aftuigen worden de groepen op het plein gesplitst en wordt het materiaal in verschillende loodsen geplaatst. De middagpauze zal in twee shiften verlopen zodat de bubbels vol gebruik kunnen maken van de beschikbare infrastructuur. In het sanitair tot slot, zullen er specifieke toiletten toegewezen worden aan een bubbel. De cafetaria zal enkel toegankelijk zijn voor de cursisten en enkel bij slecht weer.

Dagverloop

Gewoon dagverloop

Wanneer de cursisten ’s ochtends toekomen, mogen ze direct hun materiaal in de kleedkamer van hun bubbel plaatsen en zich omkleden. Daarna begeven ze zich naar hun monitoren om mee de boten van hun groep klaar te zetten en op te tuigen. We vragen met aandrang om niet te vroeg te komen! Om 9u beginnen we met optuigen, maar daarvoor zijn onze monitoren nog druk bezig met bijvoorbeeld motorboten in het water te leggen. Voor 9u kunnen wij dus niet optimaal toezien op het gescheiden houden van de bubbels.

We vragen ouders ook om ’s ochtends in de mate van het mogelijke de kinderen boven aan de slagboom af te zetten. Zo verhinderen we dat er te veel personen op het plein rondlopen die eigenlijk buiten de bubbel zijn. Indien het toch nodig is om naar beneden te komen ’s ochtends, hopen we dat u een mondmasker opzet om u, de cursisten en onze monitoren te beschermen. Vanaf 28  juli; mondmasker verplicht.

Broodjes kunnen ’s ochtends nog steeds besteld worden bij de monitor van de groep.

De middagpauze zal zoals reeds aangegeven, geschrankt verlopen. De groene bubbel met de grote boten zal aanleggen rond 12u15 en gaat tegen 13u15 terug het water op. De rode bubbel met de optimisten zal aanleggen rond 12u45 en gaat tegen 14u terug het water op.

Aanleggen doen we om 16u. De grote boten zijn typisch iets later uit het water en doen er iets langer over om af te tuigen. Tegen 16u45 zit de dag erop en kan iedereen weer huiswaarts keren.

U kan in de namiddag naar beneden komen om uw kinderen bezig te zien. Dit wel met respect voor de algemene regels van social distancing. Tijdens het aftuigen vragen we u op het grasveld of het terras te blijven en niet tussen de aftuigende kinderen te staan (niet alleen voor corona,  masten en gieken kunnen dan wel eens in het rond vliegen). Indien u met een monitor wil praten, kan dit uiteraard, maar vragen we u een mondmasker op te zetten.

Maandagochtend

Op maandag ochtend mogen ouders mee naar beneden komen om uw kinderen aan te melden. Wij zullen 2 inschrijvingstafels voorzien, een voor elke bubbel. Indien u dus kinderen in verschillende bubbels hebt, vragen we u even langs de 2 tafels te gaan. We zullen met kegeltjes aanduiden wat 1,5m afstand is, gelieve hiermee rekening te houden. Wanneer u met de monitoren spreekt voor de inschrijving, hebt u een mondmasker op. Wij hebben geen plexiglas voorzien.

Indien u uw inschrijving nog moet betalen, kan dit via Payconiq of Bancontact.

Woensdagmiddag

Op woensdag is het nog steeds mogelijk om een uurtje langer te blijven zeilen. De gewone zeilschool eindigt nog altijd om 16u45. Maar wie wil kan zijn boot in het water laten liggen en tussen 17u en 18u nog eens alle kunsten vertonen die we al aangeleerd hebben. Dit jaar kunnen we wel geen ouders mee nemen in de motorboot om dicht langs de kinderen te varen. We zorgen wel dat de groepen geregeld langs de kant passeren om te wuiven.

De zomerbar zal op het terras geopend zijn vanaf 17u. Hier gelden de regels van de Horeca = iedereen moet aan een tafel zitten en maximum met 10 aan een tafel. Aangezien er maar 1 barman is, is het wel toegestaan om alleen aan de bar te gaan bestellen en afrekenen voor een tafel. Liefst blijft alles cashloos. Wij hebben Payconiq en Bancontact als betaalmogelijkheden.

Bij slecht weer hebben we niet voldoende accommodatie om iedereen binnen te zetten, dus zullen we het langer zeilen ook stoppen.

Wij zien met de huidige richtlijnen geen manier om de bbq volledig conform te laten verlopen, dus zien ons genoodzaakt om deze, zeker de eerste weken, af te gelasten. Wanneer hier versoepelingen komen, laten we het u zo snel mogelijk weten.

Vanaf 28 juli; de (zomer)bar blijft gesloten, langer zeilen zal helaas niet kunnen doorgaan.

Vrijdagmiddag

Op vrijdag delen we op het einde van de cursus de brevetjes uit. Ouders die willen kunnen opnieuw aan de zomerbar iets drinken (Vanaf 28 juli; (zomer)bar blijft gesloten). Vragen stellen aan de monitoren of feedback geven over onze cursussen kan zeker! We vragen u een mondmasker op te zetten (verplicht).

Zieke cursisten

Wij herhalen nogmaals dat een cursist die ziek is of symptomen vertoont, moet thuis blijven. Wanneer we tijdens het sportkamp vaststellen dat iemand ziek is of symptomen vertoont zullen we onmiddellijk de ouders inlichten om het kind te komen ophalen. Wij volgen de flow chart van de overheid, die u ook hier kan nakijken.

Wanneer iemand positief test op Covid-19, zullen we de andere deelnemers van de bubbel inlichten of de contactgegevens doorgeven aan de contact tracers.

Slotwoord

Het zal geen zomer als andere worden, maar we zullen er alles aan doen om de zeilkampen even onvergetelijk te maken! We hopen dan ook dat we op uw medewerking kunnen rekenen en dat de richtlijnen in dit document nauw kunnen nageleefd worden. Indien u nog algemene vragen heeft over de organisatie van de kampen, kan u steeds contact opnemen met:

Voor specifieke vragen gekoppeld aan het kamp dat u of uw kind volgt, kan u steeds telefonisch contact opnemen met de hoofdmonitor van die week.

Vanaf deze week zijn trainingen weer toegelaten, we kunnen trainingen dus hervatten. We zijn wel genoodzaakt volgende strenge afspraken op te leggen.

 • De algemene afspraken in COVID-tijden blijven gelden. Lees deze zeker na op deze pagina!
 • Auto's blijven op het straat, moet je je boot of materiaal afzetten? Dan mag je even naar beneden rijden, zet nadien je auto zo snel mogelijk weer op het straat (niet op het plein of langs het gele hek).
 • Ouders/begeleiders zetten hun kinderen af en verlaten het Galgenweel onmiddellijk (op zichzelf gaan zeilen kan uiteraard ook)
 • Zeilers tuigen hun boot volledig zelfstandig op.
 • Schrijf je in voor je training - https://app.twizzit.com/v2/public/form/1f1c39e5a941577ec8203b80c7713984
 • Blijf thuis als je één van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, koorts – zelfs in de lichtste vorm!
 • GEEN handen schudden of knuffels bij aankomst. Hou steeds 1.5 meter afstand

Zeil-Mee-jeugtrainingen
Ten gevolge van de lock-down zijn we 7 trainingen kwijt, deze zullen ingehaald worden op woensdagnamiddagen (20/05 – 27/05 – 03/06 – 10/06 – 17/06 – 24/06 – 01/07).

Sailing-skills 24/05/2020

Om samenscholingen tijdens het middageten te vermijden zullen we deze training inkorten. We hanteren de uren en prijzen van de wintertrainingen. Opgetuigd en zeilklaar om 13u, we ronden af rond 17u30.

Tweemansboten enkel voor zeilers die onder elkaars dak wonen. Beide zeilers dienen zich te registreren.

Registratie en online betaling zijn verplicht. 

Vanaf zaterdag 16 mei is het opnieuw toegestaan om clubmateriaal te gebruiken, hierdoor kunnen ook onze basic en jeugdleden terug komen zeilen via zeil-je-zelf. Weliswaar blijven de voorgaande covid-maatregelen die je onderaan deze pagina kan lezen, van toepassing.

Met betreking tot het gebruik van clubboten gelden volgende bijkomende afspraken:

 • Zeil-je-zelf is mogelijk wanneer er een clubmedewerker aanwezig is. Dit is op woensdag namiddag, zaterdag en zondag. Andere dagen op afspraak indien mogelijk (stuur een mailtje naar zeiljezelf@vvw-galgenweel.be)
 • Reservatie van een boot via twizzit EN registratie onderaan deze pagina is verplicht.
 • Maximaal 1 toekomstige reservatie, dit om iedereen de mogelijkheid te geven een boot te reserveren.
 • Betaling op voorhand met bancontact of payconiq bij de clubverantwoordelijke. GEEN cash.
 • Je tuigt je boot volledig zelfstandig op en af.
 • We vragen je om je boot na gebruik af te spoelen.
 • Gebruikte zwemvesten worden niet opnieuw aan de haak gehangen, maar in de motorboot in het optimistenlokaal gelegd.
 • Een clubboot wordt per dag door maximaal 1 persoon gebruikt, er word niet van boten gewisseld.
 • Tweemansboten kunnen enkel gebruikt worden door leden die onder hetzelfde dak wonen.
 • Maximum 1 persoon in de zeilkoten.

Het is eindelijk zo ver! De nationale veiligheidsraad geeft groen licht om je favoriete sport opnieuw te beoefenen. Er zijn echter nog wel heel wat beperkingen. Hier vind je een gedetailleerd overzicht van de te nemen maatregelen op de club. Deze zijn volledig gebaseerd op de richtlijnen van de zeilfederatie WWSV. Zij hebben overleg gepleegd met de bevoegde instanties om de heropstart van onze sport in goede banen te leiden. Alle regels die van toepassing zijn op het Galgenweel zijn hier te vinden.

Gelieve er rekening mee te houden dat, indien deze regels niet nageleefd worden, je zowel jezelf als anderen aan onnodige risico's blootstelt.

Wat mag vanaf 4 mei?

Op 4 mei gaat de eerste fase in van het Safe Start plan. Dit houdt onder andere in dat mensen met een eigen boot mogen gaan zeilen. Zeilen kan enkel individueel of met mensen die onder hetzelfde dak wonen. Je mag dus niet (zoals bijvoorbeeld voor lopen of fietsen) met 2 andere personen afspreken. 

Wat moet je zelf doen?

Voor je komst naar het galgenweel dien je verplicht onderstaand formulier in te vullen. Dit staat de club toe het aantal aanwezigen te voorspellen en zo nodig hierop te anticiperen. Het formulier moet zowel ingevuld worden wanneer je komt zeilen als wanneer je aan je boot komt werken.

Niet essentiële verplaatsingen blijven verboden. Het is uit het ministrieel besluit niet volledig duidelijk of de verplaatsing naar de sportclub als essentieel beschouwd wordt. Je krijgt wel een bevestigingsmail toegestuurd wanneer je het formulier invult, om je verplaatsing te verantwoorden. Maar het is niet zeker dat deze aanvaard zal worden.

We herinneren je er graag aan dat ten allen tijde de regels op social distancing blijven gelden! Hou dus overal minstens 1,5m afstand van elkaar, zowel op het water, op het plein als in de gebouwen. Op het plein werden bootjes gespoten waarop je je boot kan plaatsen. Zo hou je voldoende afstand. Als het plein volstaat, moet je even wachten. Zorg dus ook dat auto's en trailers niet op het plein blijven staan zodat iedereen plaats heeft!

De tijd voor en na de activiteit moet beperkt worden. Zorg ervoor dat je boot in orde is om het optuigen vlot te laten verlopen. Blijven hangen op de club is dus verboden. 

Je mag enkel met eigen materiaal werken en zeilen. (Sport)materiaal uitlenen of onderling delen is dus niet toegelaten. De club zal dus ook geen materiaal ter beschikking stellen. Dit geldt ook voor badges, die mogen niet doorgegeven of gedeeld worden.

Ken je eigen capaciteiten en limieten. Door de social distancing moeten reddingen vermeden worden. We vragen dus voor ieders veiligheid om enkel in verantwoorde omstandigheden te komen zeilen, zodat je niet in de problemen komt of anderen in gevaar brengt. Ook assistentie bij het optuigen van de boot moet vermeden worden. Het spreekt voor zich dat je niet mag komen zeilen als je je ziek voelt.

Handen wassen kan steeds in het sanitair. We vragen dit dan ook regelmatig te doen. Het dragen van handschoenen of mondmasker is niet verplicht. 

Wat doet de club?

De kleedkamers en douches zijn en blijven gesloten. Ook de cafetaria blijft dicht en er wordt gevraagd niet op het terras te zitten. Het sanitair wordt beperkt geopend om handen te wassen of een toiletbezoek. We voorzien materiaal om alles voor en na gebruik te ontsmetten. De te volgen procedure is geafficheerd aan de ingang van het sanitair. 

De club voorziet producten om de botenkranen, schakelaars, handvaten, deuren, enz. te ontsmetten. Volg de geafficheerde instructies. Gelieve deze strikt na te leven. Dit voor uw eigen veiligheid als die van andere zeilers. 

Wij zullen trachten zo vaak mogelijk een verantwoordelijke op de club te hebben om de navolging van deze regels te controleren en de club grondig te reinigen. Daar wij volledig rekenen op de inzet van vrijwilligers is het echter niet mogelijk om altijd een permanentie te garanderen of een dagelijkse kuisbeurt te kunnen uitvoeren. Wij rekenen dus op jouw medewerking om de club proper en veilig te kunnen houden.

De club mag geen (sport)materiaal voorzien. Dit geldt dus ook voor zwemvesten en clubboten. Alle materiaal dat onder sporters gedeeld kan worden, zoals de tuinslangen, wordt verwijderd.

Op het plein zullen we markeringen plaatsen om zo zeker voldoende afstand te houden tijdens het op- en af te tuigen.

Alle clubactiviteiten zoals lessen, trainingen, wedstrijden en evenementen blijven tot nader order verboden. Over de zeilcursussen vanaf juni is nog geen duidelijkheid. We blijven dit opvolgen.

Tot slot

Deze pagina zal up to date gehouden worden als er in de volgende fasen nieuwe richtlijnen gelden. Onze leden worden dan ook steeds per mail geïnformeerd. Heb je nog vragen over de richtlijnen, dan mag je ons altijd mailen (corona@vvw-galgenweel.be).

Hou het veilig en veel zeilplezier!

 

Wind

 

 

Webcam - weersvoorspelling

Agenda