In dit deel gaan we in op de fysica achter het zeilen, waarom gaan boten vooruit, waarom kapseizen ze, hoe laat de wind precies een boot vooruit gaan... Dit alles wordt met behulp van de fysica uitgelegd. Om dit te verstaan, moet je wel het concept van krachten en koppels begrijpen. Hier beginnen we dan ook mee.


Wat is een kracht? Hoe reken ik ermee?
(boek 11.1.1-11.1.2)
Krachten worden voorgesteld met vectoren. In dit filmpje wordt er uitgelegd wat krachten zijn en hoe je met verschillende krachten kan rekenen. 

       
 
Wat is een koppel?
(boek 11.1.4)
Een koppel is een speciaal soort moment, waarin twee krachten van dezelfde grootte en zelfde richting, maar met tegengestelde zin niet in elkaars verlengde aangrijpen. Een moment is dan weer een neiging tot rotatie rond een punt doordat de kracht op een bepaalde afstand (de hefboomarm) van dat punt aangrijpt. Voila de definitie, maar hopelijk maakt het filmpje het wat duidelijker.

 
De wetten van Newton
(boek 11.1.3)
De wetten van Newton zijn 3 basiswetten van de fysica. Hieronder vind je ze in het kort.

    1) Traagheid
Een voorwerp dat in beweging is blijft in beweging en een voorwerp dat in rust is blijft in rust, tenzij er een externe kracht op werkt.
    2) F=m*a
Een kracht kan berekend worden als het product van de massa en de versnelling
    3) actie-reactie
Elke kracht veroorzaakt een kracht die even groot is, het zelfde aangrijpingspunt heeft, dezelfde richting heeft, maar een tegengestelde zin

 

11.2-11.3 Werkelijke-, Tegen- en Schijnbare wind
(boek 11.2-11.3)
De wind die wij waarnemen op onze boot is niet enkel de wind die er waait. Het is een samenstelling van de werkelijke wind en de tegenwind die we zelf creëren door vooruit te gaan.

Hier worden die drie verschillende winden uitgelegd en toegepast op verschillende koersen.
 
  
 
Oploeven of zeil vieren in een windvlaag
(boek 11.4.1)
 


Afvallen of zeil aanhalen bij windafname
(boek 11.4.2)

Probeer eens eerst zelf te tekenen wat er volgens jou gebeurt bij een windafname. Bouw je antwoord op dezelfde manier op als bij de windvlaag. Het is een heel goede oefening om te zien of je het gesnapt hebt. Daarna kan je dan het filmpje bekijken ter controle.
 
 
De powerpoint uit de les van 24/01/2021