Dit najaar staan er grote werken gepland op het Galgenweel. De Vlaamse Waterweg komt de verzakkingen van het eiland, steigers en strekdammen aanpakken. Ondertussen is de aannemer gekozen (Artes group) en hadden we met VEZEGA, Artes en DVW een eerste overleg om de planning en impact te bespreken. We willen jou dan ook graag op de hoogte brengen.


Wat gaat er gebeuren?
Er komt een nieuwe steiger rondom het hele eiland van Sodipa/SRNA/VVW/RYCB. De steigers die een aantal jaar geleden vernieuwd werden bij Sodipa/SRNA, worden doorgetrokken tot helemaal in de geul waar RYCB en VVW hun Ventures en Caravelles aanmeren. Dit zal zorgen voor een stuk meer aanlegplaatsen. Beide slibways op het eiland worden ook uitgebroken en vernieuwd. Daarnaast zal de strekdam tegenover VVW en RYCB heraangelegd worden. Ook op het stuk KLYC/VVW worden de boorden volledig aangepakt. Het stukje strekdam daar verdwijnt.

Wat is de impact voor de zeilers en medewerkers?
Het gaat over een grote werf, die onder de wetgeving van de Tijdelijke Mobiele Bouwplaats valt. Daardoor moet de hele werf afgezet worden en is er continu een verbod op toegang voor onbevoegden. De werf omspant de volledige terreinen van VEZEGA en er is dus tijdens de werfperiode geen toegang mogelijk tot de loodsen of slibways. De 2 toegangen tot onze terreinen zullen beiden afgezet worden met werfpoorten. De boten kunnen tijdens de werken in de loodsen blijven liggen, maar zullen niet toegankelijk zijn.
Omdat een deel van de werken vanop pontons in het water uitgevoerd zal worden, is er ook een algemeen verbod op zeilen, surfen, wingfoilen… gedurende deze periode.

Wanneer staat dit gepland?
De werken starten op maandag 30 september. Ze zouden 6 maanden moeten duren, waardoor alles weer toegankelijk is vanaf de paasvakantie 2025. De Vlaamse Waterweg heeft ervoor gekozen deze werken op een zo kort mogelijke periode uit te voeren om de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Wat nu?
Het zal even tandenbijten zijn om tussen oktober en april niet meer op het Galgenweel te kunnen komen, maar we krijgen er een duurzame herstelling met betere steigers en slibways voor in ruil. Om een duidelijk communicatiekanaal te hebben over deze werken, hebben we
www.vezega.be in het leven geroepen, waar je steeds de laatste info op zal terug vinden.

De individuele zeilclubs zijn op zoek naar eventueel alternatieve locaties om boten te stockeren die tijdens het winterseizoen bereikbaar moeten zijn voor wedstrijden, trainingen enz. Hierover zal elke club nog verder overleg plegen met de zeilers en klasses. Heb jij een idee, laat het zeker weten!
Ook hoe we de voorbereidingen van de werken en het laatste weekend willen organiseren, komt nog uitvoerig aan bod.

Laatste loodjes?
Noteer alvast 29 september in je agenda voor een leuke afsluiter van het seizoen.